Vad har andning med lymfflödet att göra?

Alla människor har inte någon känning av ett trögt lymfflöde, eftersom lymfsystemet ofta fungerar som det ska. Men alla vi andra som känner oss svullna, som vaknar med påsar under ögonen osv, och som kanske har genomgått en operation som har skadat lymfsystemet, kanske äter medicin som påverkar oss, vi behöver lära oss att använda diafragman när vi andas för att underlätta för lymfsystemet. Andning är en väsentlig del för att förbättra lymfflödet.

Men, alla, även du som inte har ett trögt lymfflöde mår bra av att lära dig att andas med diafragman. Diafragman är som vår alldeles egen massör och när diafragman rör sig upp och ner i takt med långsamma jämna andetag masserar den samtidigt våra inre organ. Även ditt lymfsystem är beroende av diafragmans arbete. Lymfsystemet har nämligen ingen egen pump och måste förlita sig på vår andning och att vi rör på oss.

Att andas med diafragman är något vi gjorde naturligt som barn, men åtsittande kläder och bälten, stressig livsstil har påverkat vår andning och vi behöver öva för att återvända till vår ursprungliga andning.

Rätt andning och djupandning då och då kommer dessutom att göra dig piggare, eftersom du syresätter inte bara kroppen utan även din hjärna med din andning.

Så fortsätt öva på att andas:

Prova att lägga dig ner på rygg och lägg en hand på magen strax under revbenen och andas lugna jämna andetag genom näsan. Känn hur bröstkorgens nedre revben expanderar och hur magen höjer sig passivt. Detta är vårt naturliga sätt att andas på.

Bara genom att betrakta någon som andas rätt, lugnt och stilla, kan ha en avslappnande effekt på betraktaren. Titta på ett barn, en hund eller katt som sover för att se hur naturlig andning ser ut.

Öva sedan på att djupandas, andas in djupt och långsamt, fyll magen först och fyll därefter bröstkorgen. När du andas ut, börjar du först att tömma bröstkorgen och sist magen. Därefter landar du i en kort paus. Om du har kvar en hand på bröstkorgen och den andra på magen strax under revbenen, kommer du att känna nästan som en vågrörelse i händerna, när magen höjer sig först vid inandning, sedan höjer sig bröstkorgen och i omvänd ordning vid utandning, då bröstkorgen töms först och magen sist. Slappna av och upprepa in-och utandningen under 5-7 minuter. Håll fokus på andningen, men slappna av i axlar och käkar medan du andas och aktivt arbetar med diafragman.

Hur vet man om man har ett trögt lymfflöde?

Ta reda på om du skulle må bra av lymfyoga genom att ladda ner några punkter här.