Har du någonsin tänkt på hur du andas?

Andning

Vi brukar oftast inte tänka på vår andning och tar den för given, men faktum är att många av oss skulle må bättre av att vara lite mer medvetna om vår egen andning.

Det är vanligt att vi andas genom munnen istället för näsan, och att vi till och med kan sluta andas eller hålla andan när vi koncentrerar oss utan att ens märka det. Vår andning är ofta för grund och sker högt uppe i bröstkorgen, vilket i längden kan vara ineffektivt för kroppen. Att andas rätt och djupt då och då kan göra oss piggare och syresätta hjärnans celler på ett bättre sätt.

Dessutom kan en bra andning vara till hjälp för att förbättra lymfflödet, särskilt om lymfflödet är trögt. Genom att lära sig att andas med hjälp av diafragman kan man underlätta för lymfsystemet, eftersom det inte har en egen pump utan är beroende av diafragmans muskler för att fungera korrekt.

Yoga är en utmärkt metod för att lära sig att andas medvetet, fördjupa andetaget och skapa en regelbunden andning.

Du kan prova att lägga en hand på magen och en på bröstkorgen och andas lugnt och jämnt. Försök att förlänga utandningen och räkna till 4 på inandningen och till 6 på utandningen.